Григор Димитров беше на път да достигне нова връхна точка в слабото си представяне през 2016 г., но успя да спечели почти загубен мач срещу заемащия 107-ото място в световната ранглиста Юичи Сугита и да преодолее първия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Торонто.

Сугита беше само на две точки от победата, след като спечели първия сет и поведе с 5:2 в тайбрека на втория. Той обаче се поддаде на напрежението и Димитров успя да направи обрат за 5:7, 7:6 (5), 6:4 след два часа и 29 минути игра на централния корт.

Въпреки че изигра поредния си много неубедителен мач, българският тенисист постигна първа победа в американския сезон на твърди кортове, който за него започна със загуба от 82-ия в света Даниел Евънс на старта на турнира във Вашингтон.

Димитров постигна едва трета победа в последните си 11 мача. Във втория кръг на мастърса в Торонто той ще се изправи срещу поставения под №11 Ник Кириос от Австралия или участващия с "уайлд кард" Денис Шаповалов от Канада.

Димитров и Сугита изиграха мач, в който тенисът беше на ниско ниво, качествените разигравания - рядкост, а грешките изобилстваха през цялото време.

Двамата направиха общо 90 непредизвикани грешки - 44 за българина и 46 за японеца, при скромните 51 печеливши удара - съответно 27 и 24.

Мачът започна кошмарно за Димитров. Той допусна 12 непредизвикани в първите шест гейма и изостана с 1:5, допускайки два пробива.

Българският тенисист все пак успя да се нагоди към условията, преди да стане твърде късно, а за това помогнаха и пропуските от ракетата на Сугита.

Хасковлията спечели четири поредни гейма и стигна до равенство при 5:5. Той обаче се пропука за трети път на начален удар и изостана с 6:5. Сугита се възползва от възможността да сервира за сета и взе първата част.

Двамата продължиха да имат проблеми с началния удар и във втория сет. Сугита проби в първия гейм, Димитров направи рибрейк за 1:1, но след това отново изгуби серивс гейма си. Този път японецът затвърди и поведе с 3:1.

Сугита, за когото това беше едва шести мач в основна схема на турнир от календара на АТП през 2016 г., допусна нов спад в играта си. Димитров се възползва и изравни при 3:3. Въпреки че играта му определено не се получаваше, българинът стигна до тайбрек.

В него Сугита започна много по-добре и поведе с 3:0. Двубоят изглеждаше решен, когато японецът поведе с 5:2. Той обаче не издържа на напрежението, загуби пет последователни точки и така двубоят стигна до решаващ трети сет.

Димитров заигра по-спокойно след обрата във втората част. Той реализира пробив за 3:2 и до края на изпусна аванса си, за да стигне до 21-ата си победа от 37 мача през 2016 г.

Дневник