Група от около 70 руски спортисти замина за олимпийските игри в Рио де Жанейро. На летище "Шереметиево" в Москва те показаха добро настроение, а председателят на местния олимпийски комитет Александър Жуков заяви, че страната ще ги подкрепя с удвоен ентусиазъм.

Към Бразилия се насочиха състезатели по волейбол, хандбал, бокс, синхронно плуване и тенис на маса.

"Очаквахме този ден, бяхме нервни. Знаете какво е положението. Но сега е време да оставим всички съмнения - руският отбор ще участва в олимпийските игри. Цялата страна ще подкрепя отбора двойно по-ентусиазирано отпреди", каза Жуков.

В доклада си Световната антидопингова агенция (WADA) разкри държавна схема за прикриване на положителни допинг проби. Агенцията призова МОК да извади Русия от олимпийските игри, но комитетът реши всяка международна федерация в отделните спортове сама да прецени дали да спре руските спортисти.

Вече над сто състезатели получиха забрана за участие в Рио. Първоначално Русия се готвеше да участва с 387 спортисти.

"Всички хора в нашата голяма страна ще показват силната си привързаност и ще празнуват победите. Уверен съм, че ще видим победи. Искам състезателите ни да пренебрегнат провокациите и обвиненията и да преследват целите си. Всеки от вас заслужава медал", добави Жуков.

Той добави, че Руският олимпийски комитет ще направи най-доброто, за да могат спортистите да се чувстват добре.

Дневник