Малка група запалянковци, която изпрати в четвъртък на летището част от руските олимпийци, се оказа платена масовка, съобщи "Газета.Ру".

Журналист от онлайн изданието открил обява в страница в социална мрежа за набиране на статисти, в която се набират "15 души, млади, активни, до 35 години, които да изпратят нашите спортисти на Олимпиадата в Рио". Срещу 500 рубли (малко под 7 евро) те трябвало да изпълнят задачата "да облечете наши тениски, да държите знамена и да се усмихвате".

Репортерът се записал и, както е посочено в обявата, се явил в 2:30 през нощта на сборния пункт на московска метростанция ("за акцията на летището"), след което деветимата отзововали се били отведени от организаторите за самото изпращане около 4 часа.

От екипа, който събирал участниците, обяснили, че руските спортисти "отиват в Рио в атмосфера на ненавист и ще се състезават във вражеско обкръжение, поради което както никога досега те имат нужда от нашата подкрепа".
На летището те трябвало да скандират "Една страна – един отбор!", "Заедно ще победим!" и "Русия, напред!" Раздадени им били тениски, на които били изписани някои от тези лозунги, цветя и знамена.

Журналистът описва, че групичката им била снимана от камерите на руски телевизии. След края на акцията на участниците раздали по 500 рубли, които репортерът отказал. В поканата от организаторите пише още как да се действа след това в интернет: "Слагайте "Харесва ми", препубликувайте и коментирайте, ако ви е харесала новината".

След допинг скандала, броени дни преди началото на олимпиадата до нея са допуснати около 270 руски спортисти.

Дневник