Тричленна комисия, съставена от членове на изпълнителния борд на Международния олимпийски комитет (МОК), ще има последната дума кои руски спортисти ще участват на летните олимпийски игри в Рио де Жанейро, които стартират на 5 август.

Тримата избрани да вземат финалното решение са президентът на комисията на спортистите към МОК Клаудия Бокел от Германия, председателят на медицинската комисия Угур Ерденер от Турция и испанецът Хуан Антонио Самаранч, син на покойния седми президент на МОК.

Комисията ще вземе своите решения въз основа на съветите на независими арбитри от Спортния арбитражен съд в Лозана.

Членовете на МОК ще разгледат единствено състезателите, които получиха зелена светлина от съответните международни федерации.

Спортистите, които вече бяха спрени от участие, няма да бъдат разглеждани.

От МОК заявиха, че по този начин показват, че не са се отказали от отговорност по казуса с руските състезатели и ще вземат окончателното решение, като в същото време се запазва независимостта на отделните международни федерации.

Очакванията са тричленната комисия да потвърди спортистите, които бъдат обявени за легитимни от съда в Лозана.

В края на юни изпълкомът на МОК гласува против пълна олимпийска забрана на Русия, каквато беше препоръчана от Световната антидопингова агенция (WADA) след доклада на Ричард Макларън за държавната допинг схема в страната.

Олимпийският комитет остави на международните федерации само да решат кои състезатели да одобрят, но наложи няколко ограничения. Основните бяха състезателите да нямат предишни наказания за допинг и да не фигурират в доклада на Макларън.

По информация на агенция ТАСС от първоначално обявените 387 състезатели в руския отбор за "чисти" са обявени 266. Част от атлетите, които не бяха допуснати до Рио, внесоха жалби в съда в Лозана.

Дневник