Световният шампион Люис Хамилтън спечели четвърта поредна победа и увеличи аванса си пред Нико Розберг преди лятната пауза във Формула 1.

Англичанинът направи перфектен старт от втора позиция в Гран при на Германия и с безупречна работа на пистата и в бокса не изпусна първото място до края.

"Благодарен съм, че днес не допуснах нито една грешка. Вчера настроението беше по-ниско (след квалификацията), но в състезанието показахме на какво сме способни", коментира Хамилтън, който спечели 49-ата си победа във Формула.

Трикратният световен шампион събра 217 точки и поведе с 19 пред съотборника си в "Мерцедес", който зае четвърто място днес.

Розберг потегли от полпозишън, но направи много лош старт и в първия завой беше изпреварен дори от двамата пилоти на "Ред бул" Даниел Рикардо и Макс Верстапен.

Младият холандец стартира трети, но с отлична атака срещу своя съотборник от външната част на пистата излезе на втора позиция.

Повечето пилоти преминаха на стратегия с три спирания в бокса, в това число и Розберг. Германецът обаче беше наказан с пет секунди, след като при атаката си срещу Верстапен след първите стопове избута съперника си от пистата.

В допълнение пилотът на "Мерцедес" беше забавен при две от спиранията си в бокса и трябваше да се примири с четвъртото място.

Рикардо беше запазил един чисто нов комплект гуми суперсофт и решението на отбора да ги сложат в последната част от състезанието му донесе много високо темпо и второ място в крайното класиране.

Верстапен затвърди отличното темпо на "Ред бул" на "Хокенхайм" и донесе две места на подиума за тима, като и категорична победа в битката с "Ферари". Себастиан Фетел зае пето място, а Кими Райконен финишира шести, което беше оптималното за италианския отбор в това състезания.

Дневник