Четири дни преди началото на летните олимпийски игри в Рио се появиха сериозни обвинения, че мачовете от боксовия турнир може да бъдат нагласени.

Авторитетният английски вестник "Гардиън" обяви, че съдиите ще манипулират жребия и срещите. Международната федерация по бокс (AIBA) отхвърли обвиненията и ги нарече "слухове".

Според вестника "водещи фигури в аматьорския бокс са предупредили, че много мачове, включително решителните за медалите, може да бъдат нагласени". Редица източници на вестника заявили, че съдиите се срещали, за да обсъдят как да определят един или друг победител.

Един "ужасен високопоставен представител" заявил, че "няма съмнение", че съдиите и арбитрите в Рио ще бъдат корумпирани. Повечето източници не искали да застанат с имената си, за да не предизвикат ответна реакция срещу сънародниците си на ринга.

Но те твърдели, че след олимпийските игри в Лондон системата за манипулиране на мачове станала още по-усъвършенствана и по-масова.

AIBA отхвърли обвиненията и поиска доказателства от вестника.

"Искаме да потвърдим, че докато не видим доказателства, а има само слухове, няма да коментираме. Ролята ни е да гарантираме честен и прозрачен турнир, а хилядите и милиони фенове да се насладят на мачовете, които ще определят 13 велики и неоспорими шампиони", се казва в становище на федерацията.

Един от малкото цитирани източници - ирландският съдия Сиймъс Кели, заяви, че е бил помолен да нагласява мачове на Арабските игри в Доха през 2011 г. чрез система от сигнали. Той твърди, че колегите му се страхуват да говорят открито за това.

"Хората се страхуват... защото, ако са съдии, ще бъдат отстранени и няма да отидат на олимпиадата или на други големи първенства. А и техните боксьори може да пострадат", каза той.

Дневник