С прекрасен гол на Джонтън Кафу и хеттрик на Вандерсон "Лудогорец" спечели нова европейска драма и продължи битката за влизане в групите на Шампионската лига.

Българският шампион победи сръбския първенец "Цървена звезда" с 4:2 след продължения и с общ резултат 6:4 се класира за последния квалификационен кръг на най-силния клубен турнир.

С успеха тимът на Георги Дерменджиев си осигури най-малко още осем европейски мача през този сезон. Дори да отпаднат в плейофите за Шампионската лига, разградчани вече имат гарантирано участие в груповата фаза на Лига Европа.

"Лудогорец" отстрани шампиона на Сърбия в третия предварителен кръг за трети път в последните четири години и за трети път в последните четири години достига до плейофите. Предишните два пъти - през 2013 и 2014 г., зелените елиминираха "Партизан".

"Лудогорец" и "Звезда" изиграха интригуващ мач пред 50 000 зрители на "Мала Маракана", в който освен шест гола и 120 минути, имаше и два червени картона - по един за двата отбора в края на първото полувреме.

Възпитаниците на Дерменджиев бяха по-добрият отбор на терена и закономерно продължиха напред, въпреки че трябваше да минават през ранно изоставане в резултата, смяна на единия централен защитник и допълнителни 30 минути.

Българският отбор се нуждаеше от победа или резултатно равенство, за да премине в следващата фаза. Гостите влязоха уверено в мача и изиграха много силно първо полувреме.

В седмата минута Вандерсон обърна атака надясно към Марселиньо, който отправи далечен изстрел по диагонала, но топката рикошира в бранител и излезе в корнер. В 14-ата минута Игор Пластун се освободи при центриране от ъглов удар и стреля с глава, но неточно.

Само три минути по-късно "Цървена звезда" откри резултата с първия си точен удар в двубоя. Моци не успя да изчисти топката достатъчно далеч след центриране от левия фланг, Мичел Доналд я овладя и с изстрел от 20 метра я изпрати във вратата на Владислав Стоянов.

"Лудогорец" обаче бързо стигна до равенство след прекрасен гол на Джонатън Кафу. Той получи топката на десния тъч с гръб към вратата, обърна се, излъга петима полеви играч на "Зведа" и след това не остави шансове на вратаря с мощен шут под гредата в близкия ъгъл.

Българският шампион продължи да разиграва по-добре, но в 33-ата минута защитата на разградчани се пропука при пробив на Александър Катай. Звездата на сръбския шампион обаче стреля много неточно с левия крак.

В 36-ата минута Вандерсон си отвори позиция за удар в наказателното поле, но прати топката покрай близката греда. Минута по-късно Козмин Моци отправи точен удар с глава, но право в ръцете на вратаря.

Пет минути преди края на полувремето Вандерсон отново успя да си открие възможност за удар и този път с изстрел от 16-17 метра прати топката под плонжа на Дамир Кариман.

Всичко се развиваше отлично за "Лудогорец", преди Игор Пластун да си изкара два жълти картона в рамките на минута и да остави отбора си с човек по-малко в 44-ата минута.

Численото равенство обаче бързо беше възстановено, макар това да стана ясно четвърт час по-късно. След последния съдийски сигнал Канга избута Дяков и получи директен червен картон.

С човек по-малко, двата отбора започнаха по-предпазливо втората част. В първите 15 минути на полувремето не се стигна до нищо интересно, с изключение на далечен удар на Марселиньо след пробив на Кафу в 53-ата минута.

От нищото "Цървена звезда" изравни резултата в 62-ата минута. Катай стреля от дистанция, а Стоянов спаси. Влезлият вместо Пластун Паломино обаче не се ориентира добре и след като първо върна топката по посока на вратата, след това при опита си да стигне пръв до нея ритна Уго Виейра. Реферът Лука Банти отсъди дузпа, която Луис Ибанес реализира безкомпромисно.

В 76-ата Доналд можеше да донесе обрат за сръбския шампион. Той получи хубава възможност да стреля след добра работа на Виейра, но ударът му с външен фалц не намери рамката на вратата.

Шест минути по-късно резервата Върджил Мисиджан направи отличен проби по дясното крило и центрира точно към Вандерсон, който се намираше на отлична позиция пред вратарското поле, но не успя да овладее добре топката.

До края на редовното време имаше още няколко напрегнати момента пред двете врати. В най-чиста ситуация се озова Мисиджан, който беше изведен сам срещу вратаря, но стреля в тялото му, а след това и страничният съдия маркира несъществуваща засада.

Мигът на "Лудогорец" дойде само две минути след началото на продълженията. Бразилската комбинация Марселиньо - Вандерсон отново проработи перфектно и донесе трети гол. Първият се отличи с перфектно извеждащо подаване, а вторият надбяга защитата и технично копна топката покрай Кариман.

Пет минути по-късно Вандерсон сложи точка на спора с четвърти гол и гарантира дълга европейска есен за "Лудогорец". Мисиджан се отскубна от защитата, но след това не успя да преодолее вратаря. Топката обаче попадна във Вандерсон, който хладнокръвно я насочи във вратата.

Дневник