В програмата на Рио 2016 има два нови oт общо 28 вида спорт - голф и ръгби 7.

Голфът се завръща на олимпийската сцена за пръв път от игрите в Сейнт Луис през 1904 г. Ръгбито ще направи олимпийски дебют в Рио де Жанейро.

Двата спорта спечелиха олимпийско място в конкуренцията на карате, скуош, бейзбол, софтбол и каране на ролери. Финалното решение беше взето на 121-ата годишна сесия на Международния олимпийски комитет (МОК) през 2009 г.

Голфът направи силна кампания и с голямо мнозинство от гласовете беше включен в програмата на игрите в Рио де Жанейро и в Токио през 2020 г.

В навечерието на първата южноамериканска олимпиада обаче голфът беше "обезкървен" от отказването на най-големите си звезди.

Изтъквайки като претекст притеснения за здравето заради вируса зика, от мъжкия турнир се отказаха световният номер 1 Джейсън Дей, №2 Дъстин Джонсън, №3 Джордън Спийт, №4 Рори Макилрой, №8 Адам Скот, №10 Брандън Грейс, №14 Луи Остхайцен и др.

Те бяха доста критикувани за решението си, а президентът на организационния комитет на Рио 2016 Карлос Нузман дори директно заяви, че истинската причина са парите.

"Те пробваха да се оправдаят със зика, но причината да не дойдат е липсата на награден фонд. В момента вирусът е много по-разпространена във Флорида, отколкото в Бразилия, но това не ги спира да участват на турнири там", каза той наскоро.

Турнирите в Бразилия ще се играят по официалните правила на играта. Ще участват 60 мъже и 60 жени, а победителите ще бъдат определени след 72 дупки. Ако се стигне до равенство на някоя от първите три позиции, ще се играе плейоф на три дупки за излъчване на медалистите.

Мъжкият турнир ще се проведе между 11 и 14 август, а дамският - между 17 и 20 август. Арена на състезанията ще е новопостроеното олимпийско игрище, което се намира в природен резерват "Марапенди" в квартал "Бара да Тихука".

В отсъствието на първите четирима в световната ранглиста, фаворити при мъжете са Хенрик Стенсон, Бъба Уотсън, Дани Уилет и Джъстин Роуз.

Ръгби 7 е разновидност на ръгбито, в която отборите са съставени от седем души, вместо традиционните 15. За пръв ръгби в тази версия се е играло в Шотландия през 1883 г.

Срещите се провеждат на стандартен терен с дължина 100 м и ширина 70 м, но полувремената са доста по-кратки - по седем минути.

Досега на олимпийски игри се е играла традиционната версия с отбори от 15 души - през 1900, 1908, 1920 и 1924 г. Франция печели първата титла, обединен отбор на Австралия и Нова Зеландия - втората, а САЩ - следващите две.

Фаворитите за медалите при олимпийския дебют на ръгби 7 са Фиджи, Южна Африка и Нова Зеландия при мъжете, a при жените - Австралия, Нова Зеландия и Канада.

Dnevnik.bg