Испанецът Роберто Мартинес е новият селекционер на белгийския национален отбор по футбол.

Бившият мениджър на "Евертън" заменя на поста Марк Вилмотс, който беше уволнен след провала на европейското първенство във Франция.

"Много сме доволни, че за кратко време намерихме специалист от такъв калибър за нашия национален отбор", заявиха от футболната федерация на Белгия. Решението за назначението на 43-годишния специалист е взето единодушно.

Мартинес ще води национален отбор за пръв път в кариерата си. Досега той е бил треньор само в Англия - на "Суонзи" (2007-2009 г.), "Уигън" (2009-2013 г.) и "Евертън" (2013-2016 г.).

Испанецът направи отлично впечатление с работата в "Суонзи" и постави началото на възхода на уелския клуб. След това пое "Уигън", където също получаваше положителни отзиви и въпреки че изпадна в последния си сезон, изведе тима до исторически триумф в Купата на Англия.

Мартинeс направи изключително обещаващ първи сезон и с "Евертън". "Карамелите" завършиха пети във Висшата лига и събраха 72 точки - най-доброто им постижение от последната шампионска титла през 1987 г.

Амбициите на клуба се повишиха паралелно с инвестициите в състава, но последните два сезона се оказаха голямо разочарование. Тимът от Ливърпул два пъти финишира 11-и, което доведе до уволнението на Мартинес и назначаването на Роналд Куман.

Дебютът на Мартинес начело на Белгия ще бъде в контрола срещу Испания в Брюксел на 1 септември.

Дневник