Полицията използва зашеметяващи гранати, гумени куршуми и сълзотворен газ, за да разчисти пътя на олимпийския огън сред протестиращите в едно от бедните предградия на Рио де Жанейро в сряда.

През деня имаше и други демонстрации, а пренасянето на факела беше белязано и от провеждаща се наблизо полицейска акция срещу местни наркотрафиканти.

Олимпийският огън пристигна вчера в Рио де Женейро с ветроходна лодка след 20 000 километра пътешествие по света. Кметът на града Едуарду Паесу прие факела на церемония в акваторията на залива Гуанабара от бразилските състезатели в олимпийския турнир по ветроходство.

Пламъкът пристигна в 9.15 часа местно време, докато само на няколко километра 450 тежко въоръжени полицаи проведоха акция по залавянето на дузина наркотрафиканти в квартал "Алемао", намиращ се в близост до международното летище и главния път за олимпийските обекти.

Междувременно протестите в града продължават с пълна сила. Недоволството на хората е предизвикано от огромните разходи по организирането на най-големия спортен форум във време на икономически и политически проблеми в страната.

Полицията съобщи, че протестиращите в квартал "Дуке де Кашиас" в северната част на Рио са хвърляли камъни и са блокирали пътя на олимпийския огън. Имало е и хора, които са хвърляли кофи с вода, за да загасят пламъка. Най-малко двама са арестувани.

Медиите в Бразилия съобщиха, че трима души са ранени от гумени куршуми, сред които едно десетгодишно момиче. Заради инцидентите маршрутът на олимпийския факел през първия ден беше съкратен с 600 метра. 

Тридневното шествие на олимпийския огън в Рио продължава днес и ще завърши утре. В пренасянето ще се включат 600 души, които ще изминат общо разстояние от 90 километра.

Заради огромните задръствания през последните дни, допълнени от новите автобусни линии за участниците и посетителите на олимпиадата, кметът на Рио трябваше да обяви 4 август за неработен ден, тъй като днес олимпийският огън ще измине най-голямо разстояние.

Кметът обяви 4 август за неработен ден, тъй като тогава олимпийският огън ще премине най-голяма дистанция и ще посети най-много обекти в града, а местните власти се опасяват, че това може да доведе до сериозни задръствания.

Олимпийските игри в Рио де Жанейро ще се проведат при много засилени мерки за сигурност, а въоръжени войници патрулират по магистралите и на много места в целия град.

Над 85 000 полиции, военни и служители по сигурността са разпръснати из Рио, за да отговарят за сигурността на олимпиадата. Това е два пъти повече от хората, които бяха наети за охрана в Лондон през 2012 г.

Дневник