Бившият италиански премиер Силвио Берлускони е подписал предварителен договор за продажбата на "Милан" на група китайски инвеститори, потвърдиха от компанията му "Фининвест".

"Сделката оценява "Милан" на 740 милиона евро, включително и 220 милиона евро дългове", заявиха от "Фининвест".

Прехвърлянето трябва да бъде извършено до края на годината. С това се слага край на проточилите се преговори в последните месеци.

Китайските инвеститори, водени от Ли Юнхун, ще депозират 100 милиона евро.. Останалата част от сумата ще бъде платена на вноски в следващите три години, срещу което ще получат почти 100 процента от собствеността на клуба (99.93%).

Новите собственици ще трябва да инвестират в развитието на отбора и увеличение на капитала 350 милиона евро за три години.

Новите собственици ще оперират чрез фирмата Sino-Europe Sports Investment Management Changxing, която включва и държавния инвестиционен фонд на Китай Haixia Capital.

В последно време преговорите бяха зациклили, но все пак са намерили начин да продължат. След приключването на сделката ще се сложи край на 30-годишното управление на Берлускони.

"Милан" е 18-кратен шампион на Италия и има седем европейски титли, като е втори по този показател след "Реал" (Мадрид). В последните години обаче клубът не успява да пробие до титлите в първенството. Освен това стана неконкурентен на международния пазар за играчи, доминиран от английските отбори.

Dnevnik.bg