Шестима българи излизат в първия ден на състезания на олимпийските игри в Рио де Жанейро, но вниманието ще е насочено към представянето на тенисиста Григор Димитров.

25-годишният Димитров ще играе в първия кръг срещу поставения под номер 9 хърватин Марин Чилич. Срещата е втора на корт номер 1, където програмата започва в 17.00 часа българско време. Първият двубой на този корт е между Медисън Кийс (САЩ) и Данка Ковинич (Черна гора).

Димитров, който не се намира в най-добрата си форма през тази година, има една победа срещу шампиона от US Open през 2014, но и една загуба.

Двама българи ще участват в дисциплини, в които се раздават първите комплекти медали. Единият от тримата стрелци Самуил Донков е българският представител на 10 метра с въздушен пистолет.

Преди години традиционно България имаше представител в разпределението на първия медал - в стрелбата с пушка при жените, но в Рио единствената стрелкиня е Антоанета Бонева на пистолет.

Стефан Христов, който при спорни обстоятелства беше предпочетен да замине за Рио вместо Николай Михайлов, ще кара в общия старт на колоезденето.

Джудистът Янислав Герчев започва квалификациите в турнира при 60-килограмовите, а Георги Божилов и Кристиян Василев стартират в сериите в гребането двойка скул. Двамата са във втора серия заедно с лодките на Литва, Германия и Норвегия.

Дневник