Летните олимпийски игри бяха открити рано тази сутрин, но броят на руските спортисти, които ще участват в Рио де Жанейро, остава неясен.

В четвъртък Международният олимпийски комитет одобри 271 руски олимпийци. На следващия ден обаче спортният арбитражен съд в Лозана (CAS) излезе със становище, че критерия за предишни допинг провинение няма юридическа сила. Според CAS не трябва един състезател да бъде наказван втори път за едно и също нарушение.

Агенция ТАСС твърди, че заради спечелени обжалвания в CAS броят на руските олимпийци ще се увеличи до 279. И днес обаче продължават да излизат все повече имена.

Според изказвания на спортния министър на Русия Виталий Мутко и ръководителя на руската делегация в Рио Игор Казиков около дузина ще спечелят обжалванията. Засега няма официално информация от МОК колко и кои ще участват.

Днес Мутко заяви, че борецът Виктор Лебедев е получил разрешение. Двукратният световен шампион в категория до 55 кг беше единственият от 17-те руски борци, който първоначално не беше допуснат, тъй като има положителна проба от световното за младежи през 2006 г., заради която изтърпя двугодишно наказание.

По-рано Игор Казиков съобщи, че седмината наказани руски плувци също ще се състезават в Рио. Той твърди, че е получил писмо от Международната федерация по плувни спортове (FINA), което потвърждава допускането на Юлия Ефимова, Михаил Довгалюк, Наталия Ловцова, Анастасия Крапивина, Никита Лобинцев, Владимир Морозов и Дария Устинова.

Така броят на руските плувци е възстановен до спечелилите квоти 37 плувци - 24 мъже и 13 жени. От FINA все още няма официално съобщение.

Разрешение за участие са получили и тримата първоначално отстранени руски колоездачи - двукратната олимпийска медалистка от Лондон 2012 Олга Забелинская, Сергей Шилов и Илнур Закарин.

От тях единствено Забелинская ще участва в Рио. Tя ще се включи в две дисциплини в шосейното колоездене - масовия старт и индивидуалната езда по часовник.

Шилов беше част от квартета на Русия за отборното преследване на писта, но няма да участва на олимпиадата, след като съотборниците му Кирил Свешников, Дмитрий Соколов и Дмитрий Страхов бяха отстранени заради допинг нарушения. Квотата беше дадена на Италия.

Закарин, който имаше много силни изяви в Джирото и Тур дьо Франс, сам отказа да се включи, тъй като няма достатъчно време, за да се подготви на добро ниво за масовия старт, който започна днес в 15.30 ч.

Гребците Анастасия Карабелшикова и Иван Подшивалов също спечелиха обжалваният в CAS по точката с предишни допинг наказания. Чака се решението на Международната федерация по гребане.

ТАСС твърди, че и единственият от седемте руснаци във ветроходството, който първоначално беше спрян за Рио - Павел Созикин, ще бъде в Рио.

Световната рекордьорка в овчарския скок Елена Исинбаева сподели днес, че също продължава да тренира и да таи надежда, че ще бъде допусната.

Седмица преди началото на лекоатлетически турнир обаче изглежда невъзможно това да се случи, тъй като там международната федерация (IAAF) изключи Русия от организацията си и й наложи пълна забрана за участие в международни състезания.

Дневник