Григор Димитров приключи участието си на олимпийските игри в Рио де Жанейро след едва 64 минути игра.

Единственият български представител при мъжете допусна тежко поражение от хърватина Марин Чилич с 1:6, 4:6.

Поставеният под номер 8 Чилич показа отличен начален удар и пласира 12 аса за седем сервис гейма, но беше и максимално улеснен от безобидния ретур на Димитров.

Българинът не успя да окаже съпротива дори при втория серивс на хърватина, печелейки само пет от 19 възможни точки. В същото време не само началният удар, а нито един от елементите в играта на Димитров не работеше на ниво. Той направи 25 непредизвикани грешки срещу 13 на съперника, а освен това записа значително по-малко уинъри - 11 срещу 21.

Мачът започна позитивно за Димитров, който стигна до точка за пробив в първия сервис гейм на Чилич. Шампионът от US Open 2014 обаче се спаси с ас, измъкна подаването си и след това влезе в отлична серия.

Подпомогнат от множеството грешки на съперника, хърватският тенисист реализира два поредни пробива и набързо поведе с 5:0. Българинът успя да спре серията на световния номер 14, но това бе всичко, което направи в продължилия само 29 минути първи сет.

Димитров изглеждаше способен да окаже по-голяма съпротива във втората част, която откри с лесен сервис гейм и точка за пробив в първото подаване на Чилич.

Хърватинът обаче отрази втората и оказала се последна възможност за пробив пред българина. При 2:2 Чилич на свой ред стигна до шанс да пробие и не го пропусна, за да се доближи до победата.

27-годишният тенисист пропиля две поредни възможности за втори пробив при 4:2, но това не постави под съмнение класирането му за втория кръг. При 5:4 той сервираше за победата и пласира четири последователни аса, за да запише втори успех от три срещи с Димитров.

В спор за място на осминафиналите Чилич ще се изправи срещу Теймураз Габашвили от Русия или Раду Албот от Молдова.

Димитров приключва безславно второто си участие на олимпийски игри. Преди четири години в Лондон той стигна втори кръг, където отстъпи на Жил Симон с 3:6, 3:6.

Дневник