Освен със съперниците, гребците в Рио започнаха битка с водите в лагуната Родриго де Фрейташ, където се провежда олимпийският турнир.

Вятърът и вълните бяха най-голямото предизвикателство за състезателите в сериите от първия ден на игрите.

Най-сериозната жертва на ненормалните условия бяха сърбите Милош Васич и Ненад Бедич. Лодката им се обърна на около 1250 метра от дистанцията.

Двамата се опитаха да я върнат в началната позиция, но вече беше прекалено късно. Тяхното участие на олимпиадата все пак не приключва, тъй като са допуснати до участие в репешажите.

Двамата гребци не са неопитни. 25-годишният Васич е бронзов медалист от европейското първенство през 2012 г. във Варезе, докато Бедич се състезава от 2001 г.

По-рано австралийката Кимбърли Бренан, която е фаворит за титлата в женския скиф, почти се превърна в първата жертва на трудните условия. Тя едва се добра до третото място и избегна репешажите, а след финала изгреба голяма кофа с вода от лодката.

Бренан, която се надява да стане първата гребкиня извън Европа с олимпийско злато в скифа, даде едва 14-о време. Първа по резултат беше мексиканката Лечуга Аланис.

"Разговарях с много гребци и много от тях бяха притеснени. Аз едва не потънах, което щеше да е сигнал, че трасето не е подходящо за гребане", каза тя.

Египтянката Надя Негм заяви, че условията са много напрегнати. "В средата на дистанцията тази голяма вълна едва не ме потопи. Тя ме заля право в лицето. Извадих късмет, че не се обърнах", каза тя.

Ирландката Санита Пъспър, която участва в същата серия с Негм, определи условията като "ужасни". "Аз правех няколко неща в едно - малко ветроходство, малко сърф и накрая още по-малко гребане. В такива води даже не бихме и тренирали", заяви тя

Международната федерация по гребане обяви, че следи много внимателно условията в лагуната. Тя останала доволна , че условията са еднакви за всички.

Дневник