Мъжкият национален отбор по баскетбол на САЩ започна с убедителна победа защитата на олимпийската си титла на игрите в Рио.

Американците разгромиха Китай със 119:62 точки в първия си мач от група А и не оставиха съмнения, че са безспорният фаворит и на тази олимпиада. Лидерът на тима Кевин Дюрант се отличи с 25 точки, Демаркъс Къзинс добави 17 точки, а Пол Джордж записа 15 точки за успеха.

Кармело Антъни реализира само девет точки, но записа историческо постижение, след като стана първият американски баскетболист, който участва на четири олимпиади. 32-годишният ветеран вече има 24 мача на подобен форум, като толкова имат само Леброн Джеймс и Дейвид Робинсън.

Отборът на Сърбия победи Венецуела с 86:62 точки в друга среща от групата. Богдан Богданович отбеляза 19 точки. "Плавите" постигнаха първа победа на олимпийски игри от 2006 година насам. През 2004 година в Атина те играха като Сърбия и Черна гора.

Андрю Богът реализира 18 точки при победата на Австралия с 87:66 точки над Франция в мача на откриването на турнира. Патрик Милс беше най-резултатен за австралийците с 21 точки, а Арън Бейнс завърши с 14 точки. Лидерът Тони Паркър се отличи с 18 точки за "петлите".

Дневник