Щафетата на САЩ спечели плуването на 4 по 100 метра свободен стил на олимпийските игри в Рио де Жанейро, а легендата Майкъл Фелпс добави в шеметната си кариера 19-и олимпийски златен медал.

31-годишният Фелпс плува на втори пост в първото си състезание на своята пета олимпиада под бурните овации на публиката. С днешната победа той има вече безпрецедентните 23 медала, в това число два сребърни и два бронзови.

Времето на американците за победата е 3:09,92 минути, а второто място остана за олимпийските шампиони от Лондон 2012 Франция, чието постижение е 3:10,53 минути. Трети е отборът на Австралия с 3:11,37 минути.

Бебето на Фелпс - Буумър, беше за първи път в агитката на баща си, но след края на състезанието баща му призна, че заради това напрежението е било невероятно за него.

"Когато бях на стартовото блокче, моето сърце щеше да избухне. Толкова бях развълнуван, същото както преди 16 години. Но това е защото знаех, че имам един специален фен на трибуните", обясни Фелпс.

Американците поставиха световния рекорд в тази дисциплина в Пекин с време 3:08,24 минути и днес в някои моменти също се доближиха до подобна възможност в състав Кейлъб Дресел, Фелпс, Райън Хелд и световния шампион на 100 метра свободен стил Нейтън Ейдриън.

На първи пост Дресел завърши своята серия с 0,002 секунди пред отбора на Франция, а след него Фелпс увеличи преднината с времето си 47,12 секунди. След това Хелд си позволи по-слаб резултат, докато накрая явно намиращият се в прекрасна форма Ейдриън даде и най-доброто плуване от 46,97 секунди за серията си.

Победата затвърди традицията американците да печелят медал в тази дисциплина във всяка една олимпиада след 1964 г.

dnevnik.bg