Двукратната олимпийска шампионка на скок височина Елена Исинбаева и световният първенец в спринта на 110 метра с препятствия Сергей Шубенков внесоха жалби във Федералния съд в Лозана срещу отстраняването им от игрите в Рио де Жанейро.

Президентът на руската федерация по лека атлетика Дмитрий Шляхтин обаче не вярва, че двамата ще бъдат допуснати до участие. Делото няма да бъде разгледано в срок за старта на олимпийския атлетически турнир през следващата седмица.

"Времето за разглеждане на подобни жалби е достатъчно дълго, така че мисля, че те няма да могат да участват на олимпиадата. Все пак това е само мое мнение", коментира Шляхтин.

Руските лекоатлети бяха лишени от правото на участие в Рио 2016 след дискалификацията на националната федерация заради скандала с прикриване и подменяне на положителни проби в Московската допинг лаборатория.

На олимпиадата ще участва единствено състезателката на скок дължина Даря Клишина, която от няколко години живее и тренира в САЩ.

На 21 юли Спортният арбитражен съд в Лозана вече отхвърли колективната жалба на Руския олимпийски комитет срещу изключването на 67 от 68-е лекоатлети с квоти за Рио 2016. Това решение можеше да бъде обжалвано в 30-дневен срок пред Федералния съд на Швейцария.

dnnevnik.bg