Финалът в плуването на 100 метра бруст на олимпийските игри в Рио де Жанейро беше много напрегнат, но нищо не може да се сравни с това, което се случи след това.

Американката Лили Кинг успя да изпревари рускинята Юлия Ефимова с олимпийски рекорд, а друга американка - Кейти Мейли, спечели бронзов медал.

След церемонията по награждаването двете американки се обгърнаха с националното знаме. Ефимова остана настрана, обляна в сълзи.

Трите трябваше да присъстват заедно на пресконференцията, която беше доминирана от темата за допинга. Ефимова беше допусната до участие в олимпийските игри в последния момент, след като спечели обжалването в Спортния арбитражен съд срещу отстраняването й за старо допинг провинение.

Кинг вече беше вдигнала градуса на напрежението предния ден. Тя имитира Ефимова след победата й в полуфиналната серия, като вдигна и своя показалец високо след успеха в другия полуфинал. "Вдигаш показалеца си като "номер 1", след като си хваната с допинг. Не съм фен на това", заяви в неделя Кинг.

Ефимова беше посрещната враждебно от публиката плувния комплекс и беше освирквана всеки път, когато се качваше на стартовото блокче, изискването за задължителна победа се прехвърли върху американките.

"Самото участие във финала предизвиква достатъчно голямо напрежение. Но особено при това положение, когато смятах, че съм заела правилната страна по казуса, трябваше да се представя по-добре от преди. Мисля, че това е победа на чистия спорт", заяви 19-годишната Кинг.

Ефимова остана разочарована от реакцията на съперничките си, които отказаха да я поздравят.

"Разбирам тези, които не ме поздравиха, защото те са повлияни от писанията в медиите, които не бяха верни. От друга страна, не мога да се съглася с тях. Всички спортисти трябва да стоят далеч от политиката, а те просто гледат телевизия и вярват на всичко написано", заяви руската световна шампионка, която изтърпя двегодишно наказание между 2013 и 2015 г. за употреба на анаболни стероиди.

"Мислех, че студената война отдавна е в миналото, но не знам защо сега я разпалват и използват в спорта", каза Ефимова на пресконференцията.

Тя започна да говори говори с треперещ глас и в опит да подбира думите си на разваления си английски. По-късно премина на родния си език, за да обясни позицията си.
Кинг не разбра за какво става въпрос, тъй като нямаше слушалки за превод, и заяви: "Ако бях на мястото на Юлия, нямаше да искам да ме поздравява някой, който говори така за мен. Но ако е искала да бъде поздравена, се извинявам."

В историята се намеси и най-успешният олимпиец Майкъл Фелпс. Той се обяви срещу допускането на Ефимова до олимпийските игри.

"Спортът трябва да бъде чист от допинг. Дава положителна допинг проба не веднъж, а два пъти и въпреки това участва на игрите. Това ми разбива сърцето. Това разрушава смисъла на спорта и много ме дразни", каза Фелпс. 

dnevnik.bg