Холандският гимнастик Юри ван Гелдер беше отстранен от олимпийските игри в Рио де Жанейро заради грубо нарушаване на дисциплината, след като изкарал една пиянска нощ в града.

33-годишният Ван Гелдер се класира на финала на халки на игрите в събота. Вечерта той напуснал олимпийското село, за да отпразнува успеха в квалификациите.

Гелдер се завърнал едва в неделя сутринта пиян. Употребата на алкохол е строго забранена в кодекса на холандските олимпийци.

"Ужасно е за Юри, но това поведение е неприемливо. В спортно отношение това е трагедия. Но нямаме друг избор при подобно нарушение на правилата", заяви ръководителят на холандската мисия Мауритс Хендрикс.

Ветеранът Ван Гелдер е лишен от правото да се състезава на финала на халки, където ще бъде заменен от французина Дани Родригес.

Световният шампион на халки от 2005 г. не за пръв път нарушава дисциплината. През 2009 и 2010 г. той е наказван от холандската федерация по спортна гимнастика заради употреба на кокаин.

Според холандските медии на спортистите им е наложен много строг режим. Те нямат право да излизат из града заради мерки за сигурност. Завършилите участието си веднага трябва да се приберат в родината си, за да не разсейват съотборниците си в селото.

Дневник