Футболният "Левски" призова с декларация президента на БФС Борислав Михайлов, на базата на своя морал, да спре "беззаконието в представляваната от него институция".

Декларацията, в която посланията не са особено ясни, се иска още Михайлов да направи промени в изпълнителния комитет. Това обаче е в правата само на конгреса на БФС.

Като цяло "Левски" продължава да негодува от трансформациите в българския шампионат, които доведоха до включването на "ЦСКА - София" в А професионална футболна лига.

"С оглед спазването на основополагащите принципи на демокрацията, в обществото и футбола, а именно равнопоставеност и справедливост, в духа на играта футбол, човешкия морал и етика, за да се избегне всякаква възможност за влияние и изкривяване на действителността, настояваме да предприемете необходимите действия за промяна в състава на Изпълнителния комитет на БФС, като не се допуска в състава на този основен ръководен орган - нито един президент, изпълнителен директор или друг ръководен орган на нито един български футболен клуб, член на БФС", е основното искане на ръководството на "Левски".

От ръководството на "Левски" допълват, че на свое заседание са решили да поискат оставката на съдийската комисия. Но в декларацията формулировката е настояване към Михайлов да ги призове за оставка. Така щяло да "да се избегне всякаква възможност за съмнение в тяхната безпристрастност и субективност при изпълнение на правата и задълженията им".

"Управителният съвет на ПФК "Левски" като основен управляващ орган на дружеството и носител на волята на "синята" общественост настоява да призовете председателя на Съдийската комисия към БФС и нейните членове, на база техния морал и личностно достойнство, да подадат оставките си, за да се избегне всякаква възможност за съмнение в тяхната безпристрастност и субективност при изпълнение на правата и задълженията им", се казва в декларацията.

От клуба се мотивират, че "със старта на "новото" първенство на България, недоволство в привържениците на ПФК "Левски" и спортно-техническото ръководство на клуба нараства с всяка изминала футболна среща".

Сините обаче не споменават, че недоволството може да е свързано с неубедителните резултати на водения от Люпко Петрович отбор и състоянието на представителния състав.

"Обръщаме се към вас (Михайлов), с вярата, че честта и морала ви като глава на БФС няма да позволи продължаването на беззаконието в представляваната от вас футболна институция. Успехът на българския футбол се крепи на изконни принципи и смели и отговорни личности, управляващи в дух на безпристрастност и свободна воля", завършва декларацията. 

dnevnik.bg