Басейнът за скокове във вода в Рио де Жанейро е зеленясал заради разпространението на зелени микроорганизми, но това не е опасно за здравето на състезателите, обявиха от организационния комитет.

Състоянието на водата по време на синхронните скокове за жени от 10-метрова кула шокира света вчера, а зрители и коментатори се надпреварваха да търсят причината.

Тя всъщност може да е съвсем тривиална - слънцето и особено високите температури предизвикват развитието на микроорганизмите и ако не се сипват редовно и в достатъчно количество химикали, водата блатясва.

"Гарантирането на високото качество на състезанията е задължително за организационния комитет на Рио 2016", се казва в неговото становище, цитирано от "Ню Йорк таймс".

"Направени бяха проверки на водата в плувния комплекс "Мария Ленк" и се оказа, че няма риск за здравето на спортистите", допълват от комитета.

Официалните лица твърдят, че разследват причината за "ситуацията". Говорителят на Рио 2016 Марио Андрада обаче заяви за АП, че причината е в разпространението на организмите. "Причината е в горещината и липсата на вятър", каза той.

Според него вече се взимат мерки за връщането на кристално синия цвят на водата в най-скоро време. "Доволни сме, че състезанието вчера премина успешно", допълват от организационния комитет.

Според експерти, до които се допита английският вестник "Индипендънт", вероятната причина е липсата на достатъчно хлор.

"Почти сигурно има недостиг на хлор във водата. При много високи температури хлорът изчезва много по-бързо", заяви за вестника Хауърд Гослинг, независим експерт за поддръжка на басейни и СПА комплекси.

Дневник