Българинът Панчо Пасков сътвори най-голямата сензация в олимпийския турнир по фехтовка.

Дебютантът на олимпийски игри елиминира още в първия кръг действащия световен шампион на сабя Aлексей Якименко.

Пасков победи носителя на 20 златни медала от световни и европейски първенства с 15:14 в изключително драматичен мач, в който успя да навакса изоставане от пет точки.

32-годишният Якименко, на когото Русия възлагаше огромни надежди за олимпийска титла, изглеждаше сигурен в победата, след като взе много комфортен аванс при 12:7.

21-годишният българин обаче сътвори шокиращ обрат и поведе с 14:13, за да се доближи само на един туш от победата.

Руснакът успя да изравни при 14:14, което даде началото на напрегнати минути. След поредица едновременни атаки и видеоповторения на няколко ситуации, Пасков пласира победен туш и постигна един от най-неочакваните резултати в Рио.

Във втория кръг българският фехтувач ще срещне Матиас Шабо, който е световен шампион с Германия в отборното през 2014 г. Maчът започва в 20.55 ч. българско време.

Якименко, който през последните две години спечели златни медали от всички големи състезания - и индивидуално, и отбор, отново се прости с мечтата за олимпийска титла.

Преди четири години в Лондон руснакът беше елиминиран във втория кръг, а единственото му отличие от олимпийски игри остава бронзът в отборното от 2004 г.

Дневник