Американката Кейти Ледецки спечели трети златен медал на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

19-годишната плувкиня триумфира с щафетата на САЩ на 4х200 метра свободен стил и стана спортистът с най-много отличия от началото на Рио 2016.

Ледецки вече има четири медала след индивидуалните титли на 200 и 400 метра свободен стил и среброто с щафетата на 4х100 метра. Тя има с един повече от сънародника си Майкъл Фелпс и унгарката Катинка Хошсу, които са с по три златни.

Заедно с титлата на 800 метра от Лондон 2012, Ледецки вече натрупа четири златни медала от олимпийски игри в кариерата си, която включва и девет световни титли.

В стоте метра американките не успяха да се противопоставят на поставилия световен рекорд австралийски квартет, но днес не оставиха съмнение в превъзходството си на 200 метра.

Алисън Шмит, Леа Смит, Мая ди Радо и Ледецки преплуваха дистанцията за 7:43.03 минути и защитиха титлата от Лондон 2012, когато на финала от настоящия състав беше само Шмит.

Американките изпревариха щафетата на Австралия с 1.84 секунди, а квартетът на Канада спечели бронзовите медали с нов национален рекорд - 7:45.39 минути.

Австралия обаче не остана без злато в шестия ден на игрите в Рио, след като Кайл Чалмърс спечели кралската дисциплина в плуването - 100 метра свободен стил.

Другите две титли в плуването днес отидоха при Испания и Казахстан. В изключително драматична битка, решена от едва три стотни, Мирея Белмонте спечели златния медал на 200 метра бътерфлай.

Испанката надделя в страхотна битка с австралийката Маделин Глоувс и дочака първото си олимпийско злато. Преди четири години в Лондон тя остана втора на 200 метра бътерфлай и 800 метра свободен стил, а в Рио - трета на 400 метра съчетано.

Дмитрий Баландин донесе исторически първи медал за Казахстан в плуването - при това златен. Той триумфира в дисциплината 200 метра бруст, след като изпревари американеца Джош Пренът и руснака Антон Чупков.

dnevnik.bg