Само ден след като олимпийският басейн за скокове във вода драстично промени цвета си и клонеше повече към зелен, отколкото към небесносиния в понеделник, същото започна да се случва и с намиращия се в съседство басейн за водна топка.

Съоръженията се намират центъра за плувни спортове "Мария Ленк", където се провеждат и състезанията в синхронното плуване. Организаторите твърдят, че няма никаква опасност за здравето на спортистите от зеленясалата вода.

Преди ден всичко изглеждаше наред с мястото за състезанията по водна топка и синхронно плуване. Спадът в алкалното ниво, който е довел до позеленяването на водата в басейна за скокове, обаче е засегнал и намиращия се в съседство басейн, заяви говорителят на организационния комитет Марио Андрада.

"Работихме и по двата басейна през нощта и нивата на алкалност вече са се подобрили. Очакваме цветът да се върне към синьото много скоро", допълни Андрада.

Не на подобно мнение обаче е американският експерт по басейни Джери Уолъс. "Веднъж изпуснеш ли, много трудно има връщане назад", заяви Уолъс, който е президент на търговската група California Pool & Spa Association.

"От това, което видях по телевизията и от снимките в интернет, повече ми изглежда причината за позеленяването да са водорасли, отколкото проблем с алкалността", допълва той в интервю за "Асошейтед прес"

Андрада е съгласен, че това също е една от причините. "Водораслите правят водата зелена. Държим същото ниво на поддръжка, както преди, но сега спортистите са много повече. Има повече мръсотия във водата, а това произвежда повече водорасли", каза говорителят на организационния комитет.

Уолъс заяви, че ако има реакция с желязо във водата, водата ще стане бистро зелена. Но тъмнозелен цвят, какъвто има в басейна за скокове, означава проблем с водорасли, сигурен е той. По думите му някои водорасли ще растат дори във вода, която е балансирана.

"Ако чистят басейна за гмуркане и след това се използват същите уреди за басейна за водна топка, могат да го замърсят, защото спорите на водорасли могат да се пренасят", каза още американският експерт по басейни.

До момента няма подобни проблеми в олимпийския плувен басейн, който е едно от временните съоръжение. Центърът "Мария Ленк" е постоянен обект, построен за Панамериканските игри през 2007 г.

Състезателите се оплакват и от другите неща по работата в "Мария Ленк". "Слагат твърде много хлор във водата. В последната четвърт едва си отварях очите", заяви капитанът на националния отбор на САЩ Тони Азеведо.

"Всички са обсебени от зелената вода. На кого му пука за зелената вода? Дали ще е зелена, черна, няма значение, стига да е безопасно. Но те хвърлят толкова много хлор, че не можеш да виждаш. Това не може да се случва на олимпийски игри", допълни той.

dnevnik.bg