Легендарното съперничество между Майкъл Фелпс и Райън Лохти ще има своята финална битка на голямата олимпийска сцена.

Двамата американци, която делят една стая в олимпийското село, си уредиха един последен дуел, след като тази сутрин постигнаха най-добрите времена в полуфиналите на 200 метра съчетано плуване.

31-годишният Фелпс, който вече завоюва три златни медала в Рио, преплува дистанцията за 1:55.78 минути. Той спечели втория полуфинал, в който второ място с време 1:56.78 минути зае 32-годишният Лохти.

"Историята, която имаме помежду си, е специална. Това е съперничество като никое друго, което съм имал в кариерата си. Сега ще скочим още веднъж в басейна, за да разрешим битката", коментира Фелпс след полуфиналите.

Американецът планира да се откаже след игрите в Рио. Този път окончателно, след като се оттегли и след Лондон 2012, но се завърна и продължава да твори история.

Фелпс е абсолютен господар в дисциплината 200 метра съчетано, като спечели златния медал на предишните три олимпиади - в Атина, Пекин и Лондон.

Сега той ще опита да стане първият плувец в историята, спечелил четири поредни олимпийски титли в една дисциплина.

Лохте държи световния рекорд на 200 метра съчетано и спечели титлата на всяко едно от последните четири световни първенства - през 2009, 2011, 2013 и 2015 г.

На олимпийски игри обаче той така и не успява да се пребори с Фелпс, след като остана втори на игрите в Атина и Лондон и трети в Пекин

"Трябва да направя перфектно плуване, за да имам шанс да го победя, защото всички знаем какъв боец е. Той няма да се откаже докрай и това е страхотно. Майкъл винаги изважда най-доброто от мен и се надявам аз да правя същото с него", коментира Лохти.

Финалната битка от 13-годишното съперничество между легендарните плувци ще бъде утре сутрин от 5,00 часа българско време. Фелпс ще бъде в четвърти коридор, Лохти - в съседния пети.

"Естествено, ние ще продължим да излизаме заедно, защото плуването не определя нашето приятелство", каза Лохти в навечерието на последния дуел с Фелпс.

dnevnik.bg