Хранителният режим на веганите изключва всякакви животински продукти, но това съвсем не значи, че за тях няма вредни изкушения или т.нар. "джънк фууд". На мащабен веган фестивал край Лос Анджелис тази седмица можеха да се видят и опитат веган пици и хамбургери, палачинки, понички, мъфини, бонбони и всякакви други лакомства, които предизвикват волята, разказва АФП.

Според последователите на тази философия на хранене и на живот въздържането от всички животински продукти включително месо, мляко, яйца и дори мед, защото е произведен от пчели, безотказно помага за прилив на енергия, за отслабване, изчистване на кожата и за предпазване от хронични и онкологични заболявания.

Частта за килограмите обаче е спорна, защото за да се засищат веганите трябва да поемат много въглехидрати, а от тях се пълнее, отбелязват диетолози пред световната агенция. Освен това лишенията може и да каляват волята, но всеки има своите изкушения, а бързо растящият пазар за веган продукти дава алтернативи на всичко познато, включително на най-вредните пържени и сладки храни.

"Има много нездравословни опции наистина, трудно е да устоиш", казва в репортажа от фестивала 28-годишната Джесика Макълън с веган тако с имитация на пилешко месо в ръката си. Тя е решила да бъде веган преди два месеца и е убедена, че вече вижда ефектите - казва, че е по-щастлива и енергична. Младата жена е една от между 7 и 9 млн. души в САЩ, които се самоопределят като вегани, или повече от 2% от населението на страната. Най-много от тях живеят в Калифорния.

С нарастването на модата в световен мащаб, расте и предлагането на разнообразни алтернативи, които не съдържат никакви животински продукти. "Заблуда е, че ядем само моркови и целина", казва друга посетителка на фестивала - 54-годишната Лори Уитакър. В любимия й веган ресторант се предлагат например салата от диня с бадемово сирене и препечен шам фъстък или цветове от тиквички, пълнени със сирене рикота от макадамия.

Много от специализираните ресторанти в епицентъра на веган манията в САЩ Калифорния предлагат и алтернативи за тези, на които месото им липсва - изделия, приготвени най-често от тофу с характерните подправки за хамбургер, оваляни в брашно и изпържени в растителна мазнина.

Тофуто не е здравословна храна и пържените храни не са път към отслабване и здраве със или без животински продукти в тях, категорична е лайфстайл консултантът за вегани Ани Джъб. На фестивала в Лос Анджелис обаче по-често се забелязват точно такива изделия, отколкото купите с чиста киноа, които незапознатите може би си представят, когато се говори за веганство (в САЩ).

Колкото до сладкото - веганската философия няма възражения срещу захарта, затова и не става дума само за плодове в менюто за десерт. Една от най-нашумелите сладкарници в Лос Анджелис - "Ферма за донъти" (Donut Farm) - продава изцяло веган понички и сладкиши, но със същото калорийно съдържание като обикновените.

От сладкарницата са убедени, че техните предложения са по-здравословни, защото използват само био захар и брашно, и кокосово мляко вместо кравешко. Така холестеролът и транс-мазнините са обективно по-малко, изтъкват предприемачите, но признават и че все пак става дума за сладка топка тесто, изпържена в мазнина.

dnevnik.bg