Хваната с допинг на олимпийските игри Силвия Дънекова обяви, че е невинна. Българската лекоатлетка заяви, че по никакъв начин не е нарушавала правилата, а положителна й проба е изфабрикувана от Световната антидопингова агенция (WADA).

"Не чувствам вина, но не мога да опиша колко е унизително отношението на WADA. Не съм направила нищо, с което да наруша правилата. Чувствам се неудобна, защото написах възражение срещу методите на WADA и излязох на открита война срещу тях", каза Дънекова пред БНТ.

Според нея това е обяснението за положителната проба. "Защото аз не им застрашавам медалите, просто щях да си отразя прилично участие на олимпийски игри. Надявах се на нов национален рекорд, но за съжаление няма да стартирам, защото правата ми са спрени."

Състезателката на 3000 метра с препятствия е дала положителна проба на 1 август. В пробата й е открито вещество methoxy polyethylene glycol-epoetin beta (CERA) - неспецифична субстанция от групата на пептидните хормони и хормоните на растежа.

Министерството на младежта и спорта (ММС) съобщи, че Дънекова е била тествана от Българския антидопингов център преди олимпийските игри, а след пристигането си в Рио де Жанейро отново е дала проба. И двете проверки са били с отрицателен резултат.

"Взимаха ми четири пъти проби в олимпийското село, три от пробите са отрицателни, а четвъртата дълго време нямаше резултат. Накрая се разбра, че е положителна. Шокът за мен беше невероятно голям. Сигурна съм за себе си, че това няма как да се случи", каза още Дънекова.

33-годишната лекоатлетка допълни, че "не е толкова ненормална" да отиде на олимпийски игри, ако знае, че е взимала допинг. "Шест пъти са въртели пробата и накрая са намерили съмнение за метаболитен отпадък на въпросния препарат."

"Ако това излезе на урината или кръвта на американски спортист, никога няма да го изкарат като положителна проба", оплака се българката.

"С тези методи на тестване и баща ми да дойде да даде проба, и неговата ще бъде положителна", продължи с обясненията си лекоатлетката.

Дънекова заяви, че "нямаме специалисти, които да разчетат и евентуално да оспорят тази диаграма на пробата". "Единственият ми вариант да изчистя името си е да си платя на някое от официалните лица от големите държави. Само че не разполагаме с финансов ресурс, а и не знам дали ще се съгласят да ме защитят."

"Чувствам се ограбена душевно и емоционално. Когато отидох в сградата на WADA, която са построили тук в Рио, се почувствах като във филма "От местопрестъплението". В тази сграда са вложени стотици милиони, но те са дадени не за здравето на спортистите, а за тяхното унищожаване", продължи тя.

Дънекова разкритикува остро и условия за спортистите в Рио де Жанейро. "Живеем тук от двадесет дни, аз не съм се къпала с топла вода, а в тоалетната мием с кофи. Ужасни условия, храната е под всякаква критика."

dnevnik.bg