Европейският шампион по бокс в категория до 52 кг Даниел Асенов записа първата си победа на олимпийския ринг в Рио.

Последният оцелял българин трябваше да работи много здраво в последния рунд, за да стигне до успеха с 2:1 гласа над аржентинеца Фернандо Мартинес.

Успехът му висеше на косъм след загубен втори рунд, но вложи цялата си останала енергия, за да нанесе повече точни удари.

Още от първия гонг 19-годишният дебютант Асенов се хвърли агресивно в боя, но Мартинес веднага отговори. Двамата показаха много активен бокс с размяна на удари, а българинът успя да вкара няколко много точни попадения.

В края на рунда Мартинес изби гумата от устата на българина, но пък изглеждаше по-уморен след края му. Двама от съдиите дадоха предимство на Асенов, като записаха 10:9 в картите си, третият съдия предпочете аржентинеца.

Две минути преди края на втория рунд Асенов успя да вкара няколко крошета, а Мартинес започна да губи фокуса в играта си. Българинът се чувстваше господар на ринга и се опита да се възползва от замайването на аржентинеца.

Асенов заложи на десните крошета, а и Мартинес постепенно свали гарда. Това позволи на българския боксьор да завърши убедително, но въпреки това и тримата съдии дадоха аванс на аржентинеца.

В последния рунд и двамата изглеждаха много уморени, а ударите им омекнаха. Все пак Асенов знаеше, че му трябва нещо повече от съперника и заложи на атаката. Въпреки че защитата му беше слаба, той не допусна много удари и в крайна сметка се пребори за успеха.

В следващия си мач в понеделник българинът ще е изправи срещу поставения под номер 4 в схемата Мохамед Флиси, който почива в първия кръг.

Дневник