Вторият ден на атлетическите състезания от програмата на олимпийските игри предложи много емоции на зрителите, а шампиони станаха както познати имена, така и по-неизвестни атлети.

В една от най-интересните дисциплини - 100 метра при жените, Илейн Томпсън детронира сънародничката си от Ямайка Шели-Ан Фрейзър-Прайс и спечели титлата в спринта.

Новата шампионка финишира за 10.71 сек при попътен вятър от 0.5 м/сек, а американката Тори Боуи успя да стигне до среброто с 10.83 сек. Шампионката от предишните две олимпиади Фрейзър-Прайс този път трябваше да се задоволи с бронза след 10.86 сек. Тя изпревари с хилядни Мари-Жозе Та Лу (Кот д'Ивоар), за която това беше личен рекорд.

Световната вицешампионка в дисциплината Дафне Схипърс се класира пета с 10.90 сек. Холандката беше единствената европейска представителка във финала.

Българската спринтьорка Ивет Лалова-Колио се отказа да стартира в полуфиналите на 100 м заради леко разтежение и предпочете да запази силите си за бягането на 200 метра, където ще преследва място сред първите осем.

Мо Фара затвърди реномето си на един от най-добрите бегачи на дълги разстояния в историята, защитавайки титлата си на 10 000 метра.

Сомалиецът с британски паспорт не се повлия от множеството закани от страна на кенийците преди игрите и въпреки че падна през първата половина на дистанцията, се изправи и продължи бягането, а накрая имаше и сили за финален спринт.

33-годишният Фара завърши за 27:05.17 минути, оставяйки след себ,е си кениеца Пол Кипнгетич Тануи с 27:05.64 минути. Бронзът остана за етиопеца Тамират Тола заслужи бронза, след като финишира с 27:06.26 мин.

Белгийската студентка Нафисату Тиам пък поднесе една от изненадите на игрите, след като победи защитаващата олимпийската си титла от Лондон в седмобоя Джесика Енис-Хил.

21-годишната Тиам започна последната дисциплина 800 метра с аванс от 142 точки, което се равняваше на около девет секунди. Енис-Хил пробяга с първо време 800, но в крайна сметка белгийката спечели седмо място в серията със 7.47 секунди пасив от британката, което беше напълно достатъчно за златен медал.

"Все още не мога да повярвам. Не пристигнах в Рио с амбиции за медал и въобще не си и мислех за такъв, а по-скоро за място в челната осмица. В 800-те метра просто следвах Джес и се опитвах да се движа близо зад нея. Предполагам, че животът ми ще се промени след това постижение", каза Тиам след триумфа си.

Енис-Хил, която спечели втората си световна титла миналата година, беше лидер преди началото на втория ден, но Тиам поведе с личен рекорд в кариерата си с опит на 6.58 метра на скока на дължина. Британката завърши с 6.34 и двете бяха близо една до друга преди дисциплината хвърляне на копие, където Тиам спечели с 53.13 метра.

Бронзовият медал остана за канадката Бриан Тайсън-Ийтън.

Американецът Джеф Хендерсън пък спечели олимпийската титла в скока на дължина от летните игри в Рио де Жанейро, след като записа постижение от 8.38 метра в последния си шести опит. Това е едва втората титла в кариерата на 27-годишния състезател, като първата е златна от панамериканските игри през 2015 година в Торонто.

Хендерсън победи с един сантиметър южноафриканеца Луво Маньонга, който водеше преди последните опити и в шестия допусна грешка. На третото място пък остана шампионът от Лондон 2012 Грег Ръдърфорд, който скочи на 8.29 метра. Преди четири години британецът грабна златото с 8.31 метра.

Дневник