"Ливърупл" записа ефектен успех в дербито на първия кръг на английското първенство срещу "Арсенал".

"Мърсисайдци" се наложиха с 4:3, но сами допуснаха в двубоя да има интрига, тъй като с три гола в началото на второто полувреме успяха да поведат с 4:1 и изглеждаха сигурен победител.

"Топчиите" обаче се върнаха в двубоя и можеха да спасят точката, но силите им не стигнаха за това.

Изненадващо Арсен Венгер реши да не пуска в игра новата си звезда Гранит Джака, а заради кадровите проблеми на тима като централна двойка защитници стартираха Роб Холдинг и Калъм Чеймбърс. Юрген Клоп пък заложи на три от новите си попълнения - Рагнар Клаван, Жоржиньо Вайналдум и Садио Мане.

Двубоят започна равностойно, но в домакините бяха по-активни от съперника си. В 28-ата минута Тио Уолкът бе препънат в наказателното поле след неумел Алберто Морено и съдията отсъди дузпа. Уолкът се зае с изпълнението, но Симон Миньоле реагира отлично и спаси.

Минута по-късно обаче Уолкът се реваншира за пропуска си. Адам Лалана изгуби топката в центъра на терена, Иуоби бързо намери Уолкът отдясно, а Морено отново не се намеси добре и крилото прати топката в далечния ъгъл.

Едва към края на първото полувреме "Ливърпул" погледна по-сериозно към вратата на "артилеристите". В добавеното време на първата част Филипе Коутиньо изпълни перфектно пряк свободен удар и не остави никакъв шанс на Петър Чех.

Голът вдъхнови "мърсисайдци" и след подновяването на играта те заиграха много по-добре. В 49-ата минута Роберто Фирмино и Коутиньо комбинираха бързо в половината на "Арсенал", след което авторът на първия гол продължи към Жоржиньо Вайналдум. Холандецът центрира много прецизно към Лалана, който овладя добре и преодоля Чех за 2:1.

В 56-ата минута Коутиньо отбеляза трети гол за "Ливърпул", след като засече от движение центриране на Клайн отдясно. Две минути след това бразилецът можеше да оформи своя хеттрик, но този път Чех спаси удара му. Садио Мане ознаменува дебюта си със страхотен гол в 63-ата минута. Той получи пас от Лалана, премина с лекота покрай Монреал и Чембърс и стреля неспасяемо в далечния ъгъл за 4:1.

Само минута след това обаче резервата Окслейд-Чембърлейн намали. Крилото проби отляво, стреля, получи се рикошет и Миньоле не успя да спре топката, която влетя в мрежата му. "Арсенал" върна интригата в мача с гол на Чеймбърс 15 минути преди края, след като засече с глава центриране на Санти Касорла.

Въпреки че имаха достатъчно време за още голове, двата тима така и не успяха да се разпишат отново и "Ливърпул" си тръгна с победата.

Дневник