Световният рекордьор Юсейн Болт спечели златния медал на 100 м от олимпийските игри в Рио де Жанейро. Под бурната подкрепа от трибуните ямаецът триумфира с 9,81 сек.

Около 50 хиляди зрители на олимпийския стадион бяха дошли, за да видят как Болт пресича пръв финала. И той не ги разочарова.

Ямайският спринтьор беше посрещнат на пистата от вулкан от аплодисменти и възгласи. Основният му съперник - Джъстин Гатлин, трябваше да приеме освиркванията. Окуражаващо, но и задължаващо за Болт.

Една от най-големите звезди в световния спорт се справи с предизвикателството, за да стъпи за трети пореден път на олимпийския връх в дисциплината.

Гатлин стана втори с 9.89, а бронзовия медал заслужи канадецът Андре де Грас, постигнал личен рекорд с 9,91 сек. Само на 0,02 сек от тройката остана другият ямайски спринтьор Йохан Блейк.

Гатлин стартира отлично и се устреми напред, но във втората половина на състезанието Болт излезе начело и взе преднина.

"Някой беше казал, че мога да стана безсмъртен. Още два медала и ще се подпиша. Безсмъртен", заяви Болт.

Ямаецът стана троен олимпийски шампион - на 100 м, 200 м и на 4х100 м, в Пекин 2008 и Лондон 2012. Той вече пое по пътя към историята с амбицията отново да обере всички златни медали.

Единствено недостижими пред Болт в Рио останаха рекордите. Той не можа да подобри собствените си постижения - световния рекорд от 9,58 сек и олимпийския от 9.63 сек.

Дневник