Десетият ден от олимпийските игри е денят с най-голямо българско участие. Деветима българи в осем дисциплини ще излязат на спортните арени в Рио де Жанейро днес.

Стартът ще бъде даден на гребния канал с квалификациите на 1000 метра едноместно кану. В надпреварата ще участва най-младият български олимпиец в Рио - Ангел Кодинов. Той ще гребе в последната трета серия, която започва в 15,16 ч.

В гребните състезания днес ще се включи и Мирослав Кирчев. Той ще бъде в първата серия на 1000 метра едноместен каяк, която започва в 16,06 ч.

Най-масирано днес ще е българското участие в леката атлетика. Първи на олимпийския стадион "Жоао Хавеланж" ще излязат състезателите в тройния скок Румен Димитров и Георги Цонов. Те започват квалификациите в надпреватата в 15.30 ч.

Димитров, който има личен рекорд от 16.69 метра, попадна в група А, а Цонов, чийто личен рекорд е 17.03 метра, ще бъде във втората група.

Също в 15,30 ч. българско време започват и сериите в бягането на 200 метра. Европейската вицешампионка в дисциплината Ивет Лалова, която на тази олимпиада реши да концентрира усилията си върху дългия спринт, ще бяга в шестата от деветте серии. Стартът на българската лекоатлетка е в 16,06 ч.

В 16,25 ч. на пистата ще излезе Митко Ценов, който ще участва в квалификациите на 3000 метра с препятствия. Toй ще бъде в първата от трите серии. За утрешния финал се класират първите четирима в отделните серии плюс останалите три най-добри времена.

В турнира по борба днес ще се включи вторият български представител при класиците - Николай Байряков. Той ще се изправи срещу алжиреца Адам Буджемлин в двубой от осминафиналите на категория до 85 килограма. Срещата започва в 16,24 ч.

На боксовия ринг се завръща Даниел Асенов. Европейският шампион в категория до 52 килограма започна с победа в Рио, а сега му предстои втори двубой. 19-годишният боксьор ще срещне алжиреца Мохамед Флиси в двубой от оминафиналите. Мачът започва в 18.15 ч.

Последна от българите днес ще излезе бадминтонистката Линда Зечири. През изминалата нощ тя преодоля груповата фаза с втора победа от два мача, а сега й предстои сблъсък в осминафиналите с корейката Джи Хьон Сон. Срещата започва в 23,30 ч.

Дневник