По-малко от два дни преди старта на квалификациите на скок дължина, сагата с олимпийското участие на рускинята Даря Клишина най-после приключи.

25-годишната лекоатлетка получи разрешение от спортния арбитражен съд в Лозана (CAS) и ще се състезава в Рио като независим спортист.

Клишина, която от години живее и тренира в САЩ, беше единственият руски лекоатлет, който първоначално беше допуснат до олимпийските игри от международната федерация (IAAF). Останалите 67 нейни сънародници получиха забрана.

В събота обаче IAAF обяви, че лишава Клишина от специалния й статут "въз основата на нова информация, получена през миналата седмица". Рускинята веднага обжалва пред съда в Лозана.

"Всички замесени страни са информирани, че наказанието е вдигнато и спортистът има право да участва на олимпийски игри в Рио", се казва в изявлението на CAS.

Журналистът от германската телевизия ARD, разкрила руската допинг схема в леката атлетика, Хайо Сепелт заяви, че IAAF и Световната антидопингова агенция (WADA) са поискали отстраняването на Клишина заради манипулирани проби. Съмненията са, че е открито ДНК от двама различни души в пробата й за урина.

Квалификациите в скока на дължина пред жените започват в сряда от 3,05 часа българско време.

dnevnik.bg