Спринтьорката Ивет Лалова остана много щастлива от класирането си за финала на 200 м на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Българката го постигна по право, като стана втора във втората полуфинална серия с най-доброто си бягане през сезона - 22,42 сек.

Лалова за втори път е на олимпийски финал в дисциплината. В Атина 2004 тя завърши пета.

"Няма как да се върнем назад, можем само да вървим напред. По-скоро творим история в момента - 12 години по-късно. Това беше моята цел, това беше моята мечта", каза Лалова.

"Само най-близките ми хора знаят колко трудно стигнах дотук. Знам, че отстрани изглежда лесно. Много хора си казват: "Ти го можеш. Просто отиваш и бягаш". Наистина благодаря на най-близките ми хора, искам да им кажа, че много ги обичам, защото те знаят дори в последния месец какво преживях", продължи тя.

Лалова посочи, че се е борила да се класира по право за финала. "Полуфиналите са на живот и смърт, всички дават най-доброто от себе си. Нямаше как да се надявам на време, исках да се класирам по място."

Спринтьорката е имала за цел ако намиращата се в силна форма Мари-Жозе Та Лу мине отпред, да се движи максимално близо до нея. И също така да съхрани малко от силите си за финала.

Лалова отново защити избора си да пропусне полуфинала на 100 м, за да не подложи на риск участието си в по-дългата дисциплина. Именно към бягането на 200 м са насочени основните ѝ амбиции в Рио.

На въпрос какви са очакванията ѝ за финала, спринтьорката отговори: "Надявам се да се възстановя и да направя хубаво бягане. Утре ще бягам за цяла България".

dnevnik.bg