Българинът Тихомир Иванов стана десети в скока на височина на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Той отново изравни личното си постижение от 2.29 м.

Плевенчанинът обаче не успя да преодолее следващата височина от 2.33 м. Той можеше и да завърши седми, но грешка в първия опит на 2.25 м му костваше по-предното класиране.

Състезанието му започна с успешен скок на началната височина 2.20 м. Иванов, който скачаше пръв, трябваше да изчака заради леко забавяне при вдигането на летвата за 2.25 м. Последва неуспешен опит, но при втория той се справи.

Българинът направи отличен скок на 2.29 м. и така изравни личния си рекорд. Впоследствие той три пъти не съумя да преодолее 2.33 м. Третият му опит беше добър, като малко не му достигна да продължи в надпреварата.

Вълнуващ се оказа спорът за златния медал. Единият от фаворитите Богдан Бондаренко подходи с голяма увереност, като пропусна някои от височините. След успех на 2.33 м украинецът отказа 2.36 м и се насочи директно към 2.38 м.

Олимпийски шампион стана канадецът Дерек Дрюин, който в това време преодоляваше всяка височина от първия опит - включително и 2.38 м. Катарецът Мутаз Еса Баршим беше безгрешен до 2.36 м. включително, след което не можа да се справи с 2.38. Представянето му се оказа достатъчно, за да спечели сребърния медал.

Бондаренко сгреши два пъти на 2.38 м и беше принуден да пробва директно на 2.40, но и там нямаше успех. Така украинецът остана с бронзовия медал.

dnevnik.bg