Сребърният медалист в овчарския скок Рено Лавийени беше освиркан за втори път от публиката в Рио, този път при награждаването.

Президентът на МОК Томас Бах заяви, че е шокиран от случилото се на олимпийския стадион 24 часа след като французинът беше освиркан по време на състезанието. Тогава той загуби от любимеца на домакините Тиаго Брас да Силва.

29-годишният шампион от Лондон 2012 се разплака на почетната стълбичка по време на награждаването.

Бах обяви, че поведението на публиката е неприемливо за олимпийски игри.

Лавийени скри лицето в ръцете си на подиума и по-късно беше успокоен от бразилския златен медалист Да Силва, президента на IAAF лорд Себастиан Коу и легендата в овчарския скок Сергей Бубка.

"Това е отвратително, няма никакво възприятие за феърплей. Искам да отбележа, че бразилецът няма нищо общо с това", заяви Лавийени пред френска телевизия.

Той добави, че вражеското отношение на публиката му прилича на отношението към афроамериканския атлет Джеси Оуенс на олимпиадата в Берлин през 1936 г. По-късно се извини и заяви, че сравнението с Оуенс е било под силата на емоциите.

Говорителят на Рио 2016 Марио Андрада заяви: "Като граждани на Бразилия и спортни фенове не смятаме, че освиркването е правилното поведение, когато състезанието е един на един и един млад бразилец има шанс да победи световния шампион."

"Планираме да засилим диалога си с бразилските фенове през социалните мрежи, за да сме сигурни, че ще се държат подобаващо и елегантно без страстта за спорт да се губи", добави той.

dnevnik.bg