Българското участие в женската борба на олимпийските игри в Рио де Жанейро стартира с победа и загуба в квалификациите на две категории.

При 48-килограмовите Елица Янкова започна по отличен начин участието си в категория до 48 кг, записвайки технически туш в квалификационния си двубой.

Тя реализира 10 безответни точки срещу представителката на Камерун Ребека Муамбо само за 2.50 минути игра. Решаващ за успеха се оказа ключ на краката, който българката направи и ѝ позволи да превърти съперничката си няколко поредни пъти.

Мими Христова обаче загуби на старта от Оркхон Пуревдорж с 4:7 и сега ще се надява монголката да стигне до финала, за да я издърпа на репешаж за бронзовите медали.

Двубоят от категория до 58 килограма започна с тактическо надлъгване, но то завърши с точка в полза на монголката заради пасивност на Христова. След това Пуревдорж реализира още две точки и първата част завърши при 3:0 в нейна полза. След почивката българката беше по-активна и направи ключ за четири точки, но преднината и трая едва няколко секунди, тъй като монголката контрира с ключ. Малко преди края тя успя да реализира още две точки и удържа преднината си до края.

Дневник