Дългото чакане на българския спорт на Олимпийските игри приключи. Елица Янкова донесе първия медал за България в Рио де Жанейро в женската борба. Тя завоюва бронза в невероятна битка с аржентинката Патрисия Алехандра Бермудес.

В схватката 21-годишното ни момиче от Варна надделя със 7:6 и сложи гордо на гърдите си първото отличие за родината от тези Олимпийски игри. Ели Янкова спечели четири мача и загуби само един, но накрая радостта беше за нея.

Този мач беше наистина луд. Първата точка в него дойде две минути след началото му, след като аржентинката имаше присъдени 30 секунди за пасивност, но не успя да атакува в тях и изостана с 0:1. И в минутите след това стана невероятна схватка.

Само 15 секунди преди края на първата част Янкова хвана съперничката си за крака и направи успешна атака за 3:0. Тя не се спря и продължи да атакува, с което направи още две точки и се виждаше победителка само секунди преди края на частта. Но това за малко да ѝ изиграе лоша шега.

В атаката преди гонга за край на този дял аржентинката преобърна нашето момиче и го затисна, като можепе да я тушира, но сирената я спаси. Така при 5:2 в полза на Янкова всичко трябваше да се реши във втората половина.

Само 40 секунди след подновяването на схватката нашето момиче направи още една успешна атака и поведе със 7:2. Но само 4:10 минути след началото на мача аржентинката прехвърли нашето момиче и намали изоставането си на 6:7.

Последваха две изключително дълги минути, в които Янкова се защитаваше много добре. В последните секунди на битката аржентинката се хвърли "ва банк" и в самия финал беше близо до точката, която щеше да ѝ донесе бронз. Но Ели се защити добре и се измъкна, за да се поздрави с бронзовото отличие. 

„Бронзът значи много. Откакто почна Олимпиадата само негативни неща четем, че сме туристи. Исках да докажа на чужденците, на българите, къде е България и че тук има лъвски дух. Ключът беше, че няма какво да губя, знам какво мога, трябваше да се отплатя за този труд“, заяви Янкова през БНТ.

„Посвещавам този бронз на целия отбор, на треньорите, на всички, които бяха до мен в тези моменти“, допълни българската гордост в Рио.

Гонг.бг