Италия e единият финалист в мъжкия волейболен турнир на олимпийските игри в Рио след победа с 3:2 (30:28, 26:28, 9:25, 25:22, 15:9) над САЩ в епичен двубой в зала "Мараканазиньо".

"Адзурите" обърнаха първия и четвъртия гейм от наглед невъзможна ситуация, а третия го загубиха катастрофално, но накрая триумфираха срещу шампиона от 2008 г. Те ще чакат съперника си от мача между Бразилия и Русия по-късно тази вечер.

Италианците спасиха четири геймбола в първата част, но не допуснаха да загубят и с много сърцата игра стигнаха до обрата.

Двата отбора се движеха равностойно и във втория гейм, но в него американците играха по-точно в заключителните точки. Матю Андерсън направи последната точка от начален удар.

Третата част премина едностранно. САЩ прелетя над гейма без да даде никаква надежда на своите съперници.

В четвъртия гейм настъпи истинска драма. Американците първи стигнаха до 22-ата точка и водеха в резултата, но тогава на начален удар застана Иван Зайцев. С поредица от изключително мощни начални удари той не остави никакви надежди на съперниците си и върна равенството в геймовете.

В тайбрека невероятната игра на двата отбора стигна своята кулминация. Италианците обаче направиха по-малко неточности. И двата отбора сбъркаха много начални удари, но тези на "адзурите" бяха по-силни и по-точни.

Двубоят завърши с единичен блок в центъра на Симоне Бути, който сложи точка на американските надежди за титла.

Зайцев завърши с 21 точки за италианците, от които пет от сервис. Андерсън завърши с 25 точки за САЩ, от които пет от начален удар и два от блок.

Dnevnik.bg