Девет от девет. Това е статистиката на Юсейн Болт в спринтовите дисциплини на олимпийски игри от Пекин 2008 насам. Ямайка спечели златните медали на 4х100 м и световният рекордьор допълни колекцията си.

Болт, който бяга в последния пост след Асафа Пауъл, Йохан Блейк и Никел Ашмийд, пресече финала пръв и спря времето на 37,27 сек.

Изненада поднесоха японците, които станаха втори. Те заслужиха среброто с 37,60 сек, като на финалната права изпревариха САЩ. Американците обаче бяха дисквалифицирани и бронзът отиде при Канада.

Петнадесетина минути по-рано женската щафета на САЩ защити олимпийската си титла. Американките направиха много силно бягане и завършиха за 41,01 сек. Ямайка взе бронза с 41,36 сек, а Великобритания допълни тройката с 41,77 сек.

Болт влезе в историята като първия спортист, спечелил три поредни олимпийски титли в три дисциплини. В Рио най-напред той взе златото на 100 м, а след това прибави и това на 200 м. Точно както го направи в Пекин 2008 и Лондон 2012.

Американците се движеха добре и до предаването от трети на четвърти пост изглеждаше, че има интрига. Тогава Болт пое на скорост и се устреми към финала. Световният рекордьор на 100 и 200 м бързо натрупа преднина и помогна на Ямайка да защити титлата си.

Япония стигна до сребърния медал, като постави рекорд за Азия.

При жените американките също защитиха титлата си. Въпреки перипетиите си по пътя към финала, те взеха златото.

Щафетата на САЩ се движеше много силно. На последния пост Шели-Ан Фрейзър-Прайс се втурна да наваксва изоставането, но беше прекалено късно.

Тиана Бартолета от състава на САЩ спечели втория си златен медал в Рио, след като триумфира и в скока на дължина.

Dnevnik.bg