Рускинята Елена Исинбаева обяви края на състезателната си кариера. Тя заяви, че заради отсъствието ѝ от Рио 2016 следващата олимпийска шампионка в овчарския скок няма да е заслужена.

Носителката на два златни медала от олимпийски игри изрази увереността си, че при участие в надпреварата е щяла да я спечели. Нещо повече - с треньора ѝ вярвали, че ще скочи 5.10 м, което е с четири сантиметра над поставения от самата нея световен рекорд.

Исинбаева и огромната част от руските атлети бяха спрени от участие в Рио заради допинг скандала с Русия. Тя обжалва, но не получи зелена светлина да се впусне в надпреварата.

"Наистина вярвах в победата си. Когато момичетата излязат да скачат без мен тази вечер (петък вечерта), мислите ли, че това ще е честно? Като погледнете цялостната картина - щом се състезаваш без Исинбаева, това не може да е заслужен медал."

Тя уточни, че би поздравила новата олимпийска шампионка. "Но съм сигурна, че тя ще усеща, че медалът не е напълно златен, защото най-важната цел е да победиш Исинбаева."

Преди ден рускинята беше избрана в комисията на спортистите в МОК. В неделя комитетът ще гласува дали да потвърди включването ѝ.

Исинбаева избегна да коментира решенията на МОК, а насочи вниманието към Международната федерация по лека атлетика (IAAF). "Не съм съдник, не съм Господ, така че ако президентът и всички членове на IAAF вярват, че са действали справедливо спрямо мен и всички чисти руски атлети, нека това е върху тяхната съвест. Бог ще е техният съдник", добави тя.

"Завършвам професионалната си кариера. Много съм щастлива, че сбъднах мечтите си, че спечелих всички възможни медали, всички титли. Спечелих доверието и любовта на всички почитатели по света", каза Исинбаева.

Dnevnik.bg