Гъркинята Екатерини Стефаниди e новата олимпийска шампионка в овчарския скок.

Европейската шампионка се възползва от грешките на останалите фаворитки, провала в квалификациите на две от трите медалистки от последното световно първенство и отсъствието на световната рекордьорка Елена Исинбаева, за да спечели титлата със скок от 4.85 метра.

Стефаниди преодоля височината от втори опит, а същото направи и американката Санди Морис. Тя обаче остана със сребърен медал, тъй като сгреши веднъж на 4.70 метра. Гъркинята се справи с тази височина от първия опит, а след това двете сбъркаха по веднъж и на 4.80 метра.

Златото е първо за Гърция от олимпийски игри в леката атлетика от домашната олимпиада в Атина през 2004 г. "Невероятно е това, което се случи. Радвам се, че накарах страната ми да се гордее с мен и родителите ми, които са тук с мен", каза 26-годишната Стефанди след финала.

Тя донесе на Гърция трета олимпийска титла от игрите в Рио, след като страната остана без злато в Пекин и Лондон. Гърците имат общо шест отличия от първата южноамериканска олимпиада, което им отрежда 23-ото място в класирането по нации.

Новозеландката Елиза Маккартни, която на 19 години направи дебют на голямо състезания на открито, спечели бронзовия медал с нов национален рекорд - 4.80 метра.

Световната рекордьорка в зала и олимпийска шампионка от Лондон 2012 Дженифър Сур се провали, след като скочи само 4.60 метра и остана седма. При пристигането си в Рио де Жанейро тя се оплакваше от здравословни проблеми.

Действащата световна шампионка Ярислей Силва от Куба също претърпя провал във финала. Тя раздели седмата позиция със Сур. Двете не само, че скочиха едва 4.60 метра, но и го направиха от втория опит, след което допуснаха по три грешки на 4.70 метра.

Състезанието в сектора за овчарски скок се проведе броени часове, след като двукратната олимпийска шампионка Елена Исинбаева обяви, че прекратява състезателната си кариера. Тя не успя да участва в Рио заради изключването на Русия от световната лека атлетика.

Исинбаева, която е авторка на 17 световни рекорда на открито и 13 в зала, каза на пресконференцията по обявяването на отказването си, че който и да спечели златото в овчарския скок, трябва да се чувства втори заради нейното отсъствие.

Dnevnik.bg