Невяна Владинова зае седмо място във финала на индивидуалния многобой по художествена гимнастика, а рускинята Маргарита Мамун излезе от сянката на сънародничката си Яна Кудрявцева в най-важния момент и спечели олимпийската титла.

Владинова изигра три много силни съчетания - на обръч, топка и бухалки, за които получи съответно 17.883 точки, 17.750 точки и 18.050 точки. Това й даде чудесна възможност да атакува дори петото място в крайното класиране.

Българката излезе последна на подиума, знаейки крайните резултати на останалите гимнастички. Няколко грешки в първата част на изпълнението с лента обаче не й позволиха да изпревари беларускините Кацярина Халкина и Мелитина Станюта.

Владинова завърши с обща оценка 70.733 точки, с които изпревари с голяма разлика испанката Каролина Родригес (69.949 т.), представителката на Азербайджан Марина Дурунда (69.748 т.) и Ксения Мустафиева от Франция (68.240 т.).

Българската гимнастичка остана на 0.199 т. от шестата Халкина и на 0.400 т. от петата Станюта.

В същото време Мамун и Кудрявцева бяха в друга лига и водеха собствено състезание за първото място. Битката между двете рускини беше изключително оспорвана, атрактивна и напрегната. Тази, която се пропука, беше Кудрявцева.

Шампионката от последните три световни първенства получи по-високи оценки за три от четирите си съчетания, а след първите две водеше с 0.275 т. Тя обаче се провали на бухалки, след като в самия край на съчетанието изпусна едната.

Загубата на близо точка заради изпускането и последвалото падане означаваше край на надеждите й за злато. Мамун беше безгрешна и при последното си изпълнения, завършвайки с обща оценка 76.483 точки. Кудрявцева остана със 75.608 точки.

Така Мамун взе възможно най-сладкия реванш срещу две години по-младата си сънародничка, след като загуби от нея в многобоя на всички големи първенства - световните и европейските през 2013, 2014 и 2015 г., както и на европейските игри в Баку. В шест от тези състезания тя остана със сребро.

Много оспорвана беше и битката за бронзовия медал в Рио. Хана Ризатдинова успя да я спечели с обща оценка 73.583 точки, а корейката Юн Джае Сон остана четвърта със 72.898 точки.

Dnevnik.bg