Със закриването на игрите в Рио де Жанейро приключва и една ера в телевизионното излъчване на олимпийски игри в Европа.

Обществените телевизионни канали загубиха правата да показват следващите два олимпийски цикъла и поне до 2024 г. те ще са в портфолиото на "Евроспорт" като част от групата "Дискавъри".

В края на юни миналата година американската компания плати 1.3 милиарда долара за правото да показва игрите от 2018 до 2024 г.

Според договора с МОК "Дискавъри" се задължава да осигури ефирно излъчване във всяка от държавите. Това може да стане по няколко начина, като например самата компания да има ефирни телевизии, какъвто е случаят в Скандинавия. Другият е да сублицензира правата на телевизия с ефирно национално покритие.

Съобщението при подписването на контракта гласи, че МОК изисква от "Дискавъри" да осигури минимум 100 часа безплатно излъчване от зимни олимпиади и 200 часа от летни олимпиади.

Представители на БНТ вече са били на първи разговори с "Евроспорт" в Париж през юни, но засега договор за сублицензиране на правата няма.

Предполага се, че като традиционен притежател на правата за България националната телевизия ще е най-активна в придобиването на този пакет от олимпийските игри. Такива договори вече има подписани в Унгария и Австрия.

"Евроспорт" дълги години излъчваше олимпийските игри паралелно с обществените телевизии, но загуби правата за последните две издания в Сочи 2014 и Рио 2016. Сега телевизията за първи път е в ролята на водещ партньор на МОК.

Дневник