Легендата на испанския футбол Икер Касияс ще играе в груповата фаза на Шампионската лига за 18-и пореден сезон. Tова стана възможно, след като снощи "Порто" елиминира "Рома" в плейофите след победата с 3:0 на италианска земя.

"Драконите" бяха в по-неблагоприятна ситуация след домакинското 1:1 в първия мач. В реванша обаче "Рома" остана в намален състав още през първото полувреме, а от 50-ата минута трябваше да играе с девет души заради директни червени картони на Даниеле де Роси и Емерсон. "Порто" се възползва и стигна до победата с попадения на Фелипе, Мигел Лаюн и Хесус Корона.

До момента единственият футболист, който е играл 18 поредни сезона в груповата фаза на Шампионската лига, е уелсецът Райън Гигс. Бившият играч на "Манчестър юнайтед" направи това в периода между 1996/1997 г. и 2013/2014 г.

Икер Касияс е футболистът с най-много мачове в групите на най-силния клубен турнир - 156. На второ и трето място в класацията са негови сънародници - Шави Ернандес със 151 и Раул Гонсалес със 142. Гигс има 141, а пети със 129 е Паоло Малдини.

Най-близо до Касияс от действащите футболисти е Кристиано Роналдо. Звездата на "Реал" (Мадрид) има 127 двубоя в групите. Следва го Златан Ибрахимович със 119, но шведът няма да може да увеличи актива си през този сезон, тъй като "Манчестър юнайтед" не се класира за Шампионската лига.

dnevnik.bg