Повторните проби на трима олимпийски шампиони и още осем медалисти във вдигането на тежести от олимпийските игри в Пекин през 2008 година са дали положителен резултат.

11-те щангисти са уличени в употребата на "широк спектър забранени субстанции", обявиха от Международната федерация по вдигане на тежести.

Тримата златни медалисти са китайци, а сред останалите са провинили се има представители на Русия, Беларус, Казахстан, Азербайджан и Украйна. Освен тях уличени в употреба на допинг са още четирима щангисти, които не са спечелили медали в Пекин.

Всички те са със спрени права за неопределен период от време, а тепърва се очаква решението на МОК по случая, като най-вероятно медалите им ще бъдат отнети.

Случай с доказана употреба на допинг във вдигането на тежестите имаше и на завършилите в неделя олимпийски игри в Рио де Жанейро. Иззат Артиков от Казахстан се прости с бронзовия си медал, след като даде положителна проба.

Освен него монголски щангист, който не спечели отличие, също бе уличен в употреба. Преди началото на състезанията по вдигане на тежести пък олимпийският шампион от Лондон 2012 Адриан Зелински от Полша бе изпратен у дома заради допинг.

Dnevnik.bg