Българската лекоатлетка Силвия Дънекова за пореден път заяви, че не е използвала забранени вещества и ще се бори докрай, за да изчисти името си.

Дънекова беше уличена в употреба на допинг по време на олимпийските игри в Рио де Жанейро и беше отстранена от форума още преди да вземе участие в стартовете на 3000 метра стипълчейс.

"Аз съм на 33 години. Няма никаква логика да си позволя да приключа спортната си кариера по този начин. Винаги съм се считала като един малък състезател, не съм велик спортист и никога няма да имам шанс да стана голям състезател. Това не означава, че ще примиря с тази несправедливост", каза Дънекова на пресконференция.

Тя обяви, че ще заведе искове срещу Световната антидопингова агенция (УАДА), Българската антидопингова агенция и Българската федерация по лека атлетика.

Нейният адвокат Георги Стефанов обяви, че делото няма да се води в Спортния арбитражен съд в Лозана, а в Софийски градски съд. Той ще заведе установителен иск, за да се разбере какво съдържа документацията за пробите на атлетката.

Състезателката е убедена, че изследваната в олимийската лаборатория проба или не е нейна, или е съхранявана неправилно.

"Първата ми проба беше с ниска плътност 1.04 и затова трябва да хапна един сандвич и след около два часа дадох нова проба за урина. Тя беше с плътност 1.06. След това идва писмо, в което се казва, че съм дала положителна допинг проба във втората урина, а първата проба за урина е отрицателна", разкри Дънекова.

"Поканиха ме в антидопинговата лаборатория, която е построена специално за игрите в Рио. Аз обаче реших, че нищо не разбирам, и пратих лекаря на националния отбор д-р Ангел Лозанов. Те обаче извадиха урина с различна плътност - 1.09. За мен това значи, има два варианта - или урината не е моя, или че не е съхранявана правилно. Това означава, че този резултат е невалиден", каза още лекоатлетката.

Засега д-р Лозанов не е коментирал казуса и дали изнесената информацията е вярна. Според Дънекова това е, защото още не се е върнал в България.

dnevnik.bg