Пилотът на "Мерцедес" Нико Розберг спечели горещото във всяко отношение състезание за Гран при на Белгия във Формула 1 и успя да съкрати на девет точки изоставането си от лидера в генералното класиране Люис Хамилтън.

Световният шампион Халмилтън финишира трети, след като стартира предпоследен, а това му позволи да посрещне от първа позиция състезанието за Гран при на Италия след седмица на "Монца".

Състезанието на пистата "Спа Франкоршан" премина при нетрадиционно горещо време, а емоциите са разгорещиха още повече, когато Кевин Магнусен се разби в предпазната стена в седмата обиколка.

Датският пилот на "Рено" се разби странично в предпазните съоръжения на пистата "Спа Франкоршан", но излезе невредим от инцидента.

Комисарят на състезанието реши да спре колите в десетата обиколка, за да може да бъде възстановена преградата от гуми, която беше тотално разбита.

Състезанието започна нещастно за двата автомобила на "Ферари". Още в първия завой Себастиан Фетел от външната страна затвори колите по-навътре от себе си. Съотборникът му Кими Райконен го удари и също пострада.

А най-леко се размина Макс Верстапен, който тръгна от втора позиция, но се забави и беше настигнат от пилотите на "Ферари".

Розберг, който стартира от първа позиция, нямаше проблеми от началото до края. Той избегна всякакви конфликти в първия завой, след рестарта на състезанието също нямаше предизвикателства. Това беше първата му победа след Баку и първа в Белгия в кариерата му.

"Поздравления за Люис. От последно до трето място - това е много впечатляващо. Страхотно е да спечеля, защото това е легендарна писта. Със старта си отзад Люис ми улесни задачата и съм сигурен, че ще се върне отново бърз на "Монца", заяви германецът на стълбичката на победителите.
Даниел Рикардо с "Ред бул" се възползва най-добре от всички конфликтни моменти на пистата и стигна с лекота до втората позиция с изоставане от 14.1 секунди.

Хамилтън трябваше да работи много заради стартирането от предпоследно място, но и преди катастрофата на Магнусен, а и след това беше много настоятелен и бърз.

След всички поразии в началото на състезанието и двамата пилоти на "Ферари" успяха да влязат в зоната на точките. Фетел завърши шести след Нико Хюлкенберг и Серхио Перес с "Форс Индия". Райконен остана на девето място след Фернандо Алонсо с "Макларън" и Валтери Ботас с "Уилямс".

Още в началото на състезанието поради поражения по колите отпаднаха Карлос Сайнц и Дженсън Бътън.

Дневник