Един от досегашните собственици на "Левски" - Иво Тонев, заяви, че за последната година клубът е изплатил над 4 милиона лева задължения.

Днес на Общото събрание на клуба Тонев, Николай Иванов и Александър Ангелов обявиха, че прехвърлят безвъзмездно акциите си на бизнесмена Спас Русев.

По думите на Тонев, по време на управлението си тримата са попречили на сините да последват съдбата на вечния си съперник ЦСКА, който изпадна в несъстоятелност.

"През миналата година клубът беше близо до това да последва съдбата на един друг клуб и сега да трябваше да му се налага да се сдружава с "Левски"(Карлово)" или "Левски" (Долна Баня), за да играе сега в Първа лига. Когато поехме заедно с Ангелов и Иванов управлението на клуба, задачата ни беше да стабилизираме клуба. Сега ви казвам, че досега сме изплатили общо около 4,26 млн. лева задължения, от които 1,4 млн. са към НАП", заяви Тонев.

"Искам да благодаря персонално на Георги Иванов, който много ни помогна. В този период се наложи да свием бюджета, да намалим заплатите, затова благодаря и на всички служители в клуба. Аз, Ангелов и Иванов, чрез наши фирми или от лични пари, сме превели безвъзмездно на клуба около 1,45 млн. лева. Като се добавят парите, които наши приятели също са дали безвъзмездно - сумата нараства на около 2 млн. лева", каза още Тонев.

Той разясни и случващото се около широко дискутирания Сектор А на стадион "Георги Аспарухов" и дължимите суми за неговия строеж.

"Към 29 август 2016 г. клубът дължи за сектор А на двете фирми, които го строиха малко над 12 млн. лв. с ДДС. Имаме 99% постигната договорка с тези фирми за изплащане на задължението, като с едната е да се издължим след 6 години, а с другата - след 10 г. Тоест, поне шест години тези пари не са изискуеми", заяви Тонев.

Според неговите изчисления, ако на домакинските мачове сектор А се запълва 65%, тези 12 млн. лева ще бъдат изплатени след пет години. До тогава всички приходи от билети ще бъдат превеждани на двете фирми, а моделът може да бъде приложен и за строежа на останалите сектори.

dnevnik.bg